ORDER FORM VELVETSEHA COLLECTION

Name:
Shipping Adress
poscode
Phone No.
Email Address:
Product Code & Quantity
Payment Method

Click here to create your own form.

Tuesday, 12 November 2013

Review : Baju Pertunangan


Assalammualaikum
Berkaitan dengan baju tunang, sebenarnya dari awal lagi kite dah ada design yang kite minati.
A dress.
Kite cuba elakkan diri dari pilih untuk memakai baju kurung. Bukan sebab baju kurung tidak cantik atau melupakan baju tradisional asal usul orang melayu tetapi di sebabkan kerap sangat memakai baju kurung lagi lagi bila ke pejabat.
Kenapa tidak kite cuba kelihatan lain dari hari hari biasa dengan memakai baju selain dari baju kurung. So, nampak la kelainan dan serinya di situ. Iya tidak?
Wallahualam pendapat sendiri.

Dah mula minat dengan design yang satu ni, mula la kite buat research mencari details yang seakan akan sama dengan design dress yang kite minat ni.
Bukan senang ye nak google design ni sebab kite pun tak tahu apa nama design ni. Itulah kesukaran yang di hadapi apabila kita bukan dari fashion background.

Berhempas pulas mencari nama di sebalik design ini. At last found.
It's a CAPE DRESS!
Punyalah suka berlompat lompat tak sabar nak jumpa tailor dan tunjuk gambar gambar bagi cape dress tersebut. Hu.hu.

Tiba bab nak bikin baju tersebut, tailor tu macam berat sahaja dengan design yang ditunjukkan
Tapi dia kata dia akan usahakan dan dia minta kite pergi cari kain untuk di jahitkan.
Yang lecehnya nak carik kain itu lah. Tak tahu material apa dan warna apa.
 Dah leceh di situ.

Dalam serabut memikirkan masalah tersebut, dengan pertolongan Yang Maha Kuasa terjumpa lah satu online shop ni yang menjual dress and one of the pieces get my eye on it.
Later, I showed it to mum and mum said YES! "That is what i'm looking for". Ceh!
She loves it so much with the design and the color too.


without wasting any time, kite terus beli dan kemudiannya bawa jumpa cik dah untuk alter baju tersebut.
Cekak di lengan tu kite buang, sebab kemudian kite akan attach lace di situ.

 antara pilihan lace yang ada untuk di pilih.

at last lace ini yang menjadi pilihan di hati kite.

Lace kite decide untuk attach pada pergelangan tangan, dan juga sisi lengan tetapi hanya satu side lengan sahaja iaitu di kiri. Di sebelah kanan shawl (yang di attachkan lace) akan di biarkan jatuh melepasi bahu. Pada keliling pinggang tidak di letakkan lace sebab masa beli memang di sertakan sekali belt.

Perincian lace kite letakkan just enough amount of pearls and batu swarosvki.



Sentuh bab tudung pula, kite beranikan diri untuk pakai shawl semenjak tengok menjadi je bila pakai shawl.
Shawl kite custome made sendiri dengan membeli 2 meter kain chiffon crepe yang terdapat di Alamoda.
Kemudian, kite gunting ikut ukuran wide shawl iaitu 100cmx80cm dan di hujung salah satu shawl kite gunting seperti membujur sebabnya di bahagian tersebut akan dijadikan satu bahagian yang pendek untuk di pin pada bahu. *err faham tak*

Veil pula kite refuse to not to wear it sebabnya kite rasa rugi kalau beli. Bukan apa, nanti dah tunang nak di buat apa lagi dengan veil tersebut. Tak kan suka suka nak pakai, iya tak? So, kite pun reka la sendiri shawl 2-in-1 yang mana ia boleh di jadikan sebagai shawl and at the same time nampak seperti veil.

Macam mana kite buat? Kite attachkan lace half sahaja pada panjang shawl tersebut.

So,
This is the end up of my attire during engagement day.


P/S:
satu lagi kan. . . hurm. kite suka bila ada function macam ni si anak gadis memakai sock. nampak sopan selain dari yang wajib menutup aurat. serius kite cakap sebab kadang kadang kita tidak tahu angle bagaimana kawan kawan akan tangkap gambar kita. kalau ternampak kaki dah mencacatkan gambar tersebut.


-x0xo-


4 comments:

noor afiqah wagiman said...

nantiknyaaaaaa baaaaajuuuuu ! comel sgt kak. comel. comel. cantik. nk jugak aaaaa pakai. hehe :)

seha fuad said...

YaAllah dia ada blog juga. bukan nak bagitahu. hu.hu. baju biasa2 aje tu. sekarang dah pening nak fikir baju nikah pula. =.=' awak tu bila nak tunang? dah stabil je k.seha tengok. pali kata gaji fiqa banyak.

miss celin said...

assalamualaikum, boleh tau sis beli baju tunang tu kat mana? cantik la.. :)

seha fuad said...

wsalam, saya beli baju tu dari zawara. then attach lace.. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...