ORDER FORM VELVETSEHA COLLECTION

Name:
Shipping Adress
poscode
Phone No.
Email Address:
Product Code & Quantity
Payment Method

Click here to create your own form.

Monday, 30 November 2015

Ujian Air gula

Assalammualaikum

Modified Glucose Tolerance Test (MGTT) atau Modified Oral Glucose Tolerance Test (MOGTT) adalah ujian air gula yang perlu di jalani oleh ibu hamil bagi memeastikan diri tidak menghidap diabetes ketika hamil.

Tujuan MGTT atau MOGTT dilakukan adalah untuk mengenalpasti kadar gula atau glukosa dalam tubuh samada kurang atau lebih hingga mungkin boleh mengakibatkan kemudaratan kepada ibu dan bayi dalam kandungan. Jika ibu hamil menghidap kencing manis, gula berlebihan akan di pindahkan kepada bayi melalui plasenta dan ini akan mengakibatkan saize baby yang besar. Ini mungkin menyukarkan proses kelahiran kelak.

Minggu lepas, kite pun tak terlepas dari kena melakukan ujian Air Gula di KK. Ini berpunca daripada penambahan berat badan secara mendadak. Dari berat 41.9 kepada 43.5 penambahan sebanyak 1.6kg. Untuk makluman, 5 bulan pertama penambahan berat badan yang di bolehkan adalah 500g sebulan. Tapi kite dah jadi 1.6kg sebulan. Walaupun nampak banyak, tapi 43kg je nurse berat saya ni. Bukanla berat benau, so tak payahla nak buat ujian ni. Boleh? Ha.Ha.Ha. Memang tiada kompromi lah!

Nurse dah pesan, hari Jumaat pukul 8 pagi kita buat Ujian gula, so hari Khamis malamnya start pukul 10 sehingga datang ke klinik perlu berpuasa semalaman. Pagi tu, kite datang nurse ambil darah kite dan minta kite ambil segelas air berwarna oren yang pekat dengan kandungan gulanya. Perghhhh manis gila gila.

2 hari sebelum kite kena buat ujian Air Gula, kite dah minta hubby untuk temankan kite. Takut nanti keadaaan tak terkawal seperti muntah, pening, sakit perut sekurang kurangnya ada peneman di sisi yang dapat bantu kite. Tapi suami bagitahu hari Jumaat dia tak dapat ambil half day pagi, petang sahaja boleh half day. Kalau nak teman pun sehingga pukul 9 pagi sahaja. Bolehla hubby, asalkan ada orang yang dapat beri semangat pada kite.

Orang orang sebelah yang hanya melakukan check up biasa dah senyum senyum pada kite sebab kena minum air Gula. Ada yang bagi kata kata semangat. Adik tutup je hidung dan sekali teguk terus minum. Kite pun try buat, tapi kecundang di tengah jalan.Tegukan pertama tu buat kite rasa nak muntahkan semua balik. Phewww~ Hubby sentias amemberi sokongan supaya kite berjaya habiskan segelas air gula. Alhamdulillah, 3 kali tegukan air gula berwarna oren segelas itu berjaya kite habiskan. Hu.hu.hu

Kite pulangkan gelas tu kembali pada nurse dan nurse minta kite tunggu lagi 2 jam tanpa makan/minum untuk ambil darah kali kedua. Kite tanya nurse boleh ke kite balik? Nurse tak benarkan. Badan kite dah mula memberi tindak balas kesan dari air gula tadi. Mata mula nak terlelap, mulut mula nak termuntah, perut mula meragam, kepala mula memusing. Semua ada. Hubby pula sudah nak masuk tempat kerjanya. suami pujuk kite supaya balik je rumah berehat sebab memikirkan lama untuk menunggu 2 jam. Tapi kite menolak sebab takut in between 2 jam tu, nurse panggil.

Lepas hubby masuk kerja, kite terus pergi ke tempat kereta di parking dan masuk ke dalam kereta serta tidur di dalamnya. 10 minut sebelum nurse panggil kite, perut meragam teramat dan meminta kite untuk ke tandas dan buang segala galanya. Memang serik rasanya menjalani Ujian Air Gula ni. Lepas 1 jam setengah menunggu nurse pun panggil untuk mengambil darah untuk kali kedua.

Ini keputusan ujian Air Gula kite

- Fasting Blood Sugar (FBS)
Bacaan daripada sampel darah yang diambil sebelum meminum air gula
Keputusan : 3.8 mmol/L
~ Normal : 3.0 mmol/L - 5.5 mmol/L

- 2 jam selepas ujian
Bacaan daripada sampel darah selepas 2 jam ibu hamil minum air gula
Keputusan : 6.7 mmol/L
~ Normal : kurang daripada 7.8 mmol/L
 
Alhamdulillah, kite bebas dari MGT.
 
 
 
-x0xo-

  

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...